Wat kun je in de lessen verwachten?

Lessen

Hatha Yoga -Tineke Gommans

Hatha yoga

Deze vorm van yoga zou je kunnen omschrijven als de basis van alle yogastijlen. Ha betekent letterlijk zon, de actieve mannelijke energie en Tha betekent de maan, juist de vrouwelijke rustige energie. De Hatha yoga verenigt beide energieën, waardoor er rust, evenwicht en balans ontstaat.

In een klassiek Hatha yogales combineren we yogahoudingen met pranayama ( adembeheersing) en meditatie. Tijdens de  yogahoudingen wordt de adem bewust benoemd en gebruikt als schakel tussen het lichaam en het denken om zo tot rust te komen. En we gebruiken de adem als feedback zodat je de yogahoudingen veilig, met aandacht en bewustwording kunt doen.

De lessen bestaan uit een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen, die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderden.

De houdingen worden op een aandachtige wijze dynamisch gegeven en altijd met een moment van verstilling, waarin nagevoeld wordt.

Hatha yoga kun je doen om meer energie te krijgen of juist meer tot rust te komen.

Yoga leert je in het moment aanwezig te zijn. Wanneer je vaker yoga doet zul je merken dat je flexibeler wordt, je vitaliteit omhoog gaat en je spieren krachtiger worden, ook al is dit geen doel van de yoga.

Je kunt makkelijker ontspannen en je concentratie wordt groter.

Wij eindigen elke Hatha yogales met een lang ontspanning die savasana genoemd wordt. In deze ontspanning laat je op een dieper niveau los waardoor jouw parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd wordt en je jezelf na de les ontspannen en rustig voelt.

Yin Yoga

Yin yoga is bij uitstek een yogavorm die ontspant en herstelt, de lessen hebben een rustig mindfull en meditatief karakter. De nadruk ligt op stretchen van de spieren en het dieper liggende bindweefsel. En tegelijkertijd het ontspannen van het lichaam en de geest. Je gaat herkennen waar jou blokkades en spanningen zijn en leert er ruimte aan te geven en waar nodig los te laten of te verzachten.
Dit maakt Yin yoga heel geschikt voor mensen die aan het herstellen zijn van ziekte, een tijd vol spanning en stress hebben, een operatie of een ander trauma hebben meegemaakt en voor ouderen die merken dat de spieren en gewrichten wat stijver worden. Maar ook voor sporters die hun spieren krachtig gebruikt hebben is het stretchen en ontspannen van het lichaam herstellend en vitaliserend. Energie gaat weer door het hele lichaam stromen.
Je begint met een houding 3 minuten aan te houden, wanneer dit mogelijk is. Je luistert steeds goed naar het lichaam.
En ook een yin yogales eindigt met een ontspanning.
Yin-Yang Yoga - Tineke Gommans

Yin-Yang Yogales

In de Yin Yang yogales kun je beginnen met yang houdingen of met yin houdingen. Vanuit de gedachten dat je het bindweefstel optimaal wilt strekken en daarmee ook de meridianen stimuleert, is het effectiever om met Yin yoga te beginnen, wanneer de spieren en het lichaam nog niet opgewarmd zijn. Maar wanneer je een onrustige mind hebt na bv. een lange dag werken dan is het goed om eerst de adrenaline af te bouwen met actieve yogahoudingen die gericht zijn op de spieren en vitaliteit en kracht geven. De Yin yoga houdingen vragen om verstilling doordat je minimaal 3 minuten in een houding blijft en brengen de aandacht naar binnen. De Yin houdingen strekken het bindweefsel ook rond de gewrichten en organen en stimuleren de energie in de meridianen.
Yin en Yang kunnen niet zonder elkaar en vormen samen de balans. Yang de mannelijke energie krachtig en warm, Yin de vrouwelijke rustige en koel.

De les eindigt met een ontspanning.

Door een Yin Yang yogales kom je weer in balans.

De lessen duren 60 minuten.

Meditatie-Tineke Gommans

Meditatie

Meditatie is een manier om je geest tot rust te brengen en je lichaam in een staat van ontspanning te laten. Aandachtig in het huidige moment kunnen zijn. In de meditaties worden verschillende technieken gebruikt, bijvoorbeeld het je bewust richten op de beweging van de adem, op een mantra of een visualisatietechniek. De meditaties duren 20 of 30 minuten. Kies een meditatie die bij jou past en die je een aantal keren wilt herhalen.
Materialen Yoga - Tineke Gommans

Materialen voor thuis

Wat heb je nodig thuis?

Zorg voor een yogamat, een dekentje voor tijdens de ontspanning of een
meditatie. Een aantal kussens die je steun kunnen bieden en eventueel wat
blokken. Ik vind de kurken blokken heel prettig, maar ze zijn er ook van
ander materiaal. Voor mij is een bolster ook onmisbaar, om te gebruiken in
de yin yoga.

Creëer als het kan een eigen plek, zodra je deze plek ziet komt de
herinnering aan yoga, of ontspanning of meditatie, daardoor is het
makkelijker om te beginnen en je een discipline eigen te maken. Zet hier
dingen neer die voor jou belangrijk zijn.

Scroll naar boven
Scroll naar top