Herfst 2021 en het element Metaal

Yoga blog -Tineke-Gommans

Terwijl het een bijzondere tijd in de hele wereld is en wij ons beseffen hoe wij met elkaar verbonden zijn, gaan de jaargetijden gewoon door. Bij ons in Nederland betekent dit dat het nu herfst is. De bomen hebben prachtige tinten, de bladeren beginnen voorzichtig te vallen en het wordt kouder. De regen striemt soms tegen de ramen en de wind waait door de takken van de bomen en door alle steegjes en kieren.

Ik merk dat ik het fijn vind om meer thuis te zijn en het thuis gezellig en warm te maken. Afgelopen weekend zijn we weer omgeschakeld naar de wintertijd en het begint nu aan het eind van de middag al wat donkerder te worden. De kerstlichtjes die overal al hangen verlichten de straten. Wanneer ik door de donkere straten loop kan er een gevoel van melancholie ontstaan, een zwaarte in mijzelf en een verlangen naar warmte en gezelligheid.

Bij de herfst hoort vanuit de Chinese meridianenleer het element metaal. Edelmetalen worden direct gewonnen uit de aarde, denk aan goud en platina. Deze edelmetalen vind je niet zomaar, je moet er naar zoeken. De herfst brengt ons ook naar binnen in ons zelf en bereidt ons zo voor op de grootste Yin tijd van het jaar de winter. Je zou kunnen zeggen we bereiden ons voor op de winterslaap, waarbij het uiterlijk stil is, maar er van binnen van alles gebeurt.

We laten de zomer achter ons, waarin we uitbundig waren, naar buiten gericht, op vakantie gingen en genoten van de warmte. Dat kan ook het weemoedige gevoel verklaren wat in deze tijd kan ontstaan, het loslaten van het naar buiten gericht zijn, het plezier en de warmte.

De Yin en Yang meridianen die bij het metaal en bij de herfst horen zijn de longen als Yin meridiaan en de dikke darm als Yang meridiaan. De longen nemen O2 en energie ( chi of prana) op uit de lucht, de dikke darm zorgt dat afvalstoffen het lichaam weer verlaten. Deze meridianen staan in verbinding met onze huid, eczeem en andere huidaandoeningen kunnen door de longen en/of de lever veroorzaakt worden. Acne en een onzuivere huid geven een disbalans aan in de dikke darm. Ook een gezonde spijsvertering geeft aan of het element metaal in evenwicht is, de neus en het ruiken zijn verbonden met deze meridianen en daarmee ook direct met onze spijsvertering.

De herfst is in de ontwikkeling van ons mensen de tijd dat wij het hoogtepunt van ons leven gepasseerd zijn en de wijze oudere mensen mogen worden.  Wij hebben levenservaring opgedaan en wij weten nu wat echt belangrijk is. Wij richten ons op de wezenlijke dingen en verinnerlijken steeds meer, er is vertrouwen en we kunnen beschouwend zijn. Wijsheid wordt een onderdeel van ons leven.

Wijsheid is een emotie die hoort bij het metaal en de longen en de dikke darm, maar ook moed. Moed om afstand te doen van wat voorbij is, moed om het onbekende in te gaan, moed om vanuit je diepste kern te kunnen leven.

Is de metaalenergie in balans dan bezitten wij moed en wijsheid.

Bij het metaal hoort ook de emotie verdriet, verdriet over wat vergankelijk is, verdriet over wat we niet hebben kunnen realiseren in ons leven, oud verdriet waar we om heen gegaan zijn omdat het te pijnlijk was om het aan te raken, het verdriet van afscheid nemen. Verdriet is een natuurlijke emotie die ook gevoeld wil worden. Is het element metaal niet in evenwicht dan kan verdriet omslaan naar depressie, er is geen moed meer maar er ontstaat pessimisme, eenzaamheid en isolatie.

Aanraking gebeurt via de huid, in deze tijd waarin het coronavirus de hele wereld in zijn greep heeft is er minder aanraking, zeker voor de ouderen, waardoor depressie en eenzaamheid een grotere kans krijgen. En het element metaal uit balans is.

Alle 5 elementen komen in ons voor, toch overheerst vaak 1 element in onze persoonlijkheid. Mensen waar het element metaal overheerst komen vaak wat stil en introvert op andere mensen over. In zijn houding is hij naar binnen gericht, dat kan zijn met wat afhangende schouders en een gebogen rug. Bescheidenheid is een eigenschap die de metaalmens kenmerkt en een hoge mate van serieus zijn en ordelijkheid. Ook kenmerkt deze mensen vaak een scherp verstand en een grote affiniteit met religie en spiritualiteit. De metaalmens reflecteert op wie hij ten diepste is en kan hierdoor contact maken met de innerlijke wijsheid. Hij heeft de moed om dit alleen te doen. Toch kan dit ook omslaan naar depressie  waarbij de levensmoed verdwijnt en het steeds lastiger wordt om contact met anderen te maken, de metaalenergie raakt uit balans.

Wat kunnen je doen om de metaalenergie in balans te houden en de long- en de dikke darm meridianen gezond? Allereerst is het belangrijk dat je bewust wordt hoe het met je is en hoe je jezelf voelt. Wat betekent de herfst voor jou? Welke gevoelens roept deze tijd van het jaar bij jou op? Waar ervaar jij in jouw leven disbalans? Ben je juist heel ordelijk of is er een gevoel van wanorde in jouw leven? Kun je goed alleen zijn of voel je eenzaamheid. Zo kun je jezelf een aantal vragen stellen over waar er balans of disbalans in jouw leven is.

Merk in deze herfst op waar jij behoefte aan hebt en welke verlangens er zijn. En kijk hoe je hier vorm aan wilt geven. Misschien heb je behoefte om tijd voor jezelf te maken, om te reflecteren, een boek te lezen, te ontspannen en te mediteren. Organiseer datgene waar jouw behoeftes liggen. Ook kun je yoga doen om je vitaal te voelen en ontspannen. Yin yoga kan direct de meridianen van de longen en de dikke darm activeren, waardoor chi optimaal zal gaan stromen.

De tijd dat de longen en de dikke darm gevoed worden is tussen 3 en 7 uur. Voor de longen is dit tussen 3 en 5 uur, dit kan een reden zijn dat in veel verschillende culturen monniken om deze tijd gaan mediteren de longen krijgen op dit tijdstip veel energie.

Zorg voor een plek waar jij je thuis en vellig kunt voelen en waar je kunt ontspannen. Mediteren leert je om contact te maken met jouw intuïtie en jouw innerlijke wijsheid. Kies hiervoor een vast tijdstip op de dag en een eigen plek in huis die je al doet herinneren aan de meditatie. Merk hoe deze herfsttijd je helpt om meer naar binnen te keren. Het is fijn om een dagboek te hebben bij de plek waar jij mediteert, want misschien wil je na de meditatie kort wat opschrijven wat je tijdens de meditatie bewust geworden bent.

Ook in je voeding kun je de herfst terug laten komen, zoals we in de zomer graag salades aten is het fijn om in de herfst warme gerechten te eten. Het element metaal vraagt om wat pittige groenten zoals radijs, prei, uien, rammenas etc. en kruiden, wat goed voor de longen is en de energie (chi) vergroot en verdrietige en weemoedige gevoelens kan laten verdwijnen of verzachten.

Merk hoe je de moed hebt om van buiten gericht meer naar binnen te gaan deze herfst en leert vertrouwen op jouw eigen wijsheid.

Recente berichten

Yoga Blog - Tineke Gommans

Winter en het waterelement, onze oer-energie!

Vanuit de Chinese elementen leer zijn de meridianen van de nieren en de blaas als yin en yang paar betrokken bij de winter. Deze wintertijd duurt van ongeveer 7 november tot ongeveer 7 februari. Het element water hoort bij deze tijd. Dit is de tijd van het grote Yin, de verdichting en concentratie van de

Yoga Blog-Tineke Gommans

Is mediteren het willen hebben loslaten?

Ed Hoornik schreef het gedicht Hebben en Zijn. Op school stonden ze op het bord geschreven. Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn; Hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven, De ene werkelijkheid de andere schijn. Hebben is niets . Is oorlog. Is niet leven. Is van de wereld en haar goden zijn. Zijn is, boven

Yoga Blog-Tineke Gommans

Moeite om in de ochtend uit je bed te komen?

Herken je dat je verschillend wakker kunt worden? Soms actief en zin in de dag en een andere keer nog moe en geen zin om uit je bed te komen. Wanneer ik een dag heb dat ik me zwaar voel en in bed wil blijven, denk ik meestal eerst terug aan wat ik de dag

Yoga Blog - Tineke Gommans

Welke element overheerst bij jou?

Bijna eind augustus, langzaam voelen we hoe het najaar nadert. De zon staat lager en kleurt het eind van de dag in een warme romantische gloed. De lucht wordt vochtiger, je ruikt de warme geur van de aarde en bijna leggen de spinnen overal hun web overheen, alsof ze de wereld willen versluieren en aangeven

Deel

Categorieën

Nieuwsbrief

Scroll naar boven
Scroll naar top