Winter en het waterelement, onze oer-energie!

Yoga Blog - Tineke Gommans

Vanuit de Chinese elementen leer zijn de meridianen van de nieren en de blaas als yin en yang paar betrokken bij de winter. Deze wintertijd duurt van ongeveer 7 november tot ongeveer 7 februari. Het element water hoort bij deze tijd.

Dit is de tijd van het grote Yin, de verdichting en concentratie van de energie is op zijn hoogtepunt gekomen en gaat nu weer veranderen, oplossen, stromen en daarmee is de fase van het water begonnen. Het water wat in de winter kan bevriezen en bewegingsloos lijkt, maar onder de ijslaag onophoudelijk zacht stroomt. En zo de overgang vormt tussen stilstand en beweging en tegelijkertijd zelf de stromende energie is. Het water wat zich aan iedere vorm aanpast en van levensbelang is.

Bij het water element horen het donker, de fantasie, de slaap, de onderwereld en het onderbewustzijn. Dit is de diepste Yin tijd en als het ware draait de Yin weer om naar Yang want het water vormt de basis voor het volgende element het hout in het voorjaar.

De winter is de tijd van de winterslaap, al het leven heeft zich diep in de grond teruggetrokken, het lijkt of het stil is, maar diep in de aarde is het leven actief. Zo is het ook met ons, in deze wintertijd is het goed om met de aandacht naar binnen te gaan, te verstillen en open te staan voor wat zich in onze binnenwereld afspeelt. Tijd te maken voor meditatie, het knus en gezellig maken voor ons zelf, te mijmeren en onze dromen bewust beleven. Tijd en aandacht voor ons zelf te hebben en als het ware net als de energie die in de aarde ontstaat, jezelf voeden voor de komende tijd.

De nieren horen bij de wortels van het leven, zij dragen onze oorspronkelijke oer-energie. Vanaf het moment dat wij in de buik van onze moeder ontstaan zijn was deze energie er en wordt daarom ook wel voorgeboortelijke energie genoemd. En het is belangrijk dat wij zuinig met deze energie omgaan, het is ons energiereservoir voor ons hele leven.

Al het benige in ons lichaam wordt door de nieren en de blaas gevoed en sterk en flexibel gehouden. Dit zijn de botten, het gebit, het merg en de hersenen. Ook het gehoor wordt beïnvloed door de nierenergie. Sterk en stevig haar is een teken van een gezonde nierenergie.

Nierzwakte uit zich in zwakke botten, een labiel zenuwgestel, gebitsproblemen, afbraak van het beenmerg en andere problemen in de genoemde gebieden.

Maar ook burnout , gebrek aan vitaliteit, rusteloosheid en passiviteit ontstaan wanneer onze nierenergie uitgeput raakt. Ook problemen zoals blaasontsteking, lage rugpijn en hoge bloeddruk kunnen door een zwakte in de nierenergie zich ontwikkelen.

Het oor geldt in de Chinese geneeskunde als kleinste afdruk van het menselijk lichaam, hierin zien we ook symbolisch het essentie karakter van het water element. Het gehoor staat in directe verbinding met de nierenergie en hierbij is ook het evenwichtsorgaan betrokken. Bij een lage nierenergie en een disbalans in de water element kunnen er klachten voorkomen zoals duizeligheid, tinnitus, oorpijn en doofheid.

De nieren zorgen met het water voor frisheid en zuiverheid in ons hele lichaam, het water spoelt door alle organen en cellen, waarbij afvalstoffen afgevoerd worden en vastgelopen energie weer in beweging komt.

Het water wat zich aan alle vormen aanpast, zie je terug in het karakter van de mens waarbij het element water centraal staat. Aanpassingsvermogen, wilskracht, zachtmoedigheid, flexibel, fantasievol, sensibel, empathisch en toegewijd zijn kenmerken voor deze mensen. Maar ook angst hoort bij dit element, men zegt wel dat angst door merg en been gaat of dat iemand de angst in de botten kan zit. Hier hoor je in de beeldspraak de lichamelijke en psychische samenhang.

Angst kan een gezonde emotie zijn, waarbij de angst ons waarschuwt voor dreigend gevaar, maar angst kan ook omslaan bij een zwakke nierenergie in extreme angst, waardoor de levenskracht aangetast wordt en er allerlei psychische klachten kunnen ontstaan tot aan depressie. Deze extreme angst put de nierenergie nog verder uit, dus het is heel belangrijk tijdig hulp te zoeken wanneer angst het bepalende levensgevoel wordt en er klachten uit voortkomen.

Wij hebben allemaal een hoofd element wat past bij onze persoonlijkheid, maar alle elementen komen ook weer in ons terug. Zo kun je bij jezelf nagaan of het water element in balans is.

Stel jezelf een aantal vragen bijvoorbeeld:

 1. Ben ik vitaal?
 2. Heb ik zin in het leven?
 3. Ben ik flexibel?
 4. Heb ik voldoende wilskracht?
 5. Heb ik last van burn-out klachten?
 6. Heb ik angsten die mijn leven beheersen?
 7. Is mijn hoofd erg vol gedachten?
 8. Ben ik ontspannen?
 9. Is mijn haar sterk en gezond?
 10. Is mijn gebit sterk en gezond?
 11. Hoor ik goed? Heb ik last van tinnitus?
 12. Heb ik sterken botten?
 13. Ben ik weinig tot nooit ziek?

Wat kun je doen om de nierenergie te bewaren en te koesteren.

 • Neem in deze tijd van het jaar echt tijd voor jezelf, om te rusten en met je aandacht naar binnen te gaan. Word je bewust n.a.v. de bovenstaande vragen hoe het op dit moment met je is en laat uit de stilte in jezelf de antwoorden ontstaan wat je nodig hebt.
 • Neem de tijd voor zachte yoga houdingen, waarbij je de blaasmeridiaan en niermeridiaan meeneemt.
 • Eet warme gezonde gerechten en drink warme thee, zorg liefdevol voor het lichaam.
 • Word je bewust van negatieve overtuigingen en zet ze om in liefdevolle positieve gedachten, waardoor je positieve emoties gaat voelen die het lichaam kunnen voeden.
 • Doe elke dag een lange ontspanning , body scan of yoga nidra
 • Neem de tijd om te mediteren of mindfulness te beoefenen.
 • Doe ademoefeningen waarbij je de uitademing verlengt, zoals inadem in 4 tellen, de adem 4 tellen vasthouden, 4 tellen uitadem en dan weer 4 tellen inademen etc. Je verlengt de uitademing naar 6 daarna naar 8 en als het lukt naar 12 tellen. Je doet het zolang je dit prettig vindt en ademt daarna door in het eigen natuurlijke ademritme
 • Word je bewust of het dagritme wat je nu hebt bij je past, of je voldoende oplaadmomenten hebt.
 • Zorg voor een goede nachtrust.

Gebruik deze wintertijd als een winterslaap waarin je uitrust, ontspant, creatieve ideeën en nieuwe energie opdoet om zo vitaal en vol enthousiasme het voorjaar in te kunnen gaan.

 

Recente berichten

Yoga Blog-Tineke Gommans

Is mediteren het willen hebben loslaten?

Ed Hoornik schreef het gedicht Hebben en Zijn. Op school stonden ze op het bord geschreven. Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn; Hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven, De ene werkelijkheid de andere schijn. Hebben is niets . Is oorlog. Is niet leven. Is van de wereld en haar goden zijn. Zijn is, boven

Yoga Blog-Tineke Gommans

Moeite om in de ochtend uit je bed te komen?

Herken je dat je verschillend wakker kunt worden? Soms actief en zin in de dag en een andere keer nog moe en geen zin om uit je bed te komen. Wanneer ik een dag heb dat ik me zwaar voel en in bed wil blijven, denk ik meestal eerst terug aan wat ik de dag

Yoga Blog - Tineke Gommans

Welke element overheerst bij jou?

Bijna eind augustus, langzaam voelen we hoe het najaar nadert. De zon staat lager en kleurt het eind van de dag in een warme romantische gloed. De lucht wordt vochtiger, je ruikt de warme geur van de aarde en bijna leggen de spinnen overal hun web overheen, alsof ze de wereld willen versluieren en aangeven

Yoga blog -Tineke-Gommans

Herfst 2021 en het element Metaal

Terwijl het een bijzondere tijd in de hele wereld is en wij ons beseffen hoe wij met elkaar verbonden zijn, gaan de jaargetijden gewoon door. Bij ons in Nederland betekent dit dat het nu herfst is. De bomen hebben prachtige tinten, de bladeren beginnen voorzichtig te vallen en het wordt kouder. De regen striemt soms

Deel

Categorieën

Nieuwsbrief

Scroll naar boven
Scroll naar top