Moeite om in de ochtend uit je bed te komen?

Yoga Blog-Tineke Gommans

Herken je dat je verschillend wakker kunt worden? Soms actief en zin in de dag en een andere keer nog moe en geen zin om uit je bed te komen.
Wanneer ik een dag heb dat ik me zwaar voel en in bed wil blijven, denk ik meestal eerst terug aan wat ik de dag daarvoor gedaan heb, of dat heel vermoeiend was en ik denk aan wat ik heb gegeten. Ik veroordeel mijzelf niet, maar ik word me wel bewust van wat misschien maakt dat ik lastiger uit bed kan komen. Ik voel me meestal niet heel fijn in de ochtend als ik de dag ervoor bij het eten wijn gedronken heb. Ik heb dan slechter geslapen, ik ben meer wakker geweest en niet uitgerust in de ochtend. Ik besef me hoe belangrijk voeding is voor mijn gezondheid, mijn gevoel van welzijn en mijn slapen is.
Op de dagen dat ik zo mijn bed uitkom, begin ik met 20 minuten stilte meditatie en daarna ongeveer 30 tot 45 minuten yoga. En deze momenten zijn zo kostbaar omdat ik de dag begin met echt tijd voor mijzelf, mijn gezondheid en ontspanning. Daardoor heb ik meer ruimte en aandacht voor anderen door de dag heen.

Maar op de dagen dat ik moeilijk het bed uit kan komen:

• Begin ik met eerst mijzelf helemaal te ontspannen in bed en de handen op mijn buik te leggen. Ik word me bewust van de adem in mijn buik en ga die langzaam verdiepen, terwijl ik uitademend dieper in mijn lichaam zink, dieper ontspan.

• En als dat voldoende is, trek ik mijn knieën onder het dekbed naar mij toe en strengel mijn armen om mijn benen heen en ik voel hoe mijn bovenbenen contact maken met mijn buik. Ik blijf diep naar mijn buik ademen en voel de adem tegen de bovenbenen en in mijn rug en het hele bekken. Ik voel energie door mijn lichaam gaan.

• Vanuit deze houding laat ik mijn beide knieën naar links en rechts gaan en open mijn armen wijd en draai mijn hoofd naar de tegenovergestelde kant als mijn benen. Vanuit yoga termen kom ik in de twist. Ik breng mijn aandacht naar het lichaam waar ik strekking voel en merk hoe de adem daar ook ruimte maakt. Mijn lichaam wordt al actief, de energie stroomt nu ook in de zijkanten van het lichaam.

• Daarna draai ik rustig weer terug op mijn rug en zet mijn voetzolen tegen elkaar en breng mijn armen omhoog, ik strek de binnenkant van de benen en de zijkanten van het lichaam. En ik voel de adem in de strekking. Mijn lichaam wordt steeds actiever en ook mijn mind verandert, ik voel me minder zwaar en krijg zin om iets te gaan doen. In deze houding denk ik aan 5 dingen waar ik op dit moment super dankbaar voor ben in mijn leven.

• Dan draai ik op mijn zij en kom zitten op de rand van mijn bed, waar ik mijn schouder los maak en mijn nek en nogmaals in een zittende twist links en rechts kom en terwijl ik in de houding ben luister en voel ik wat vandaag voor mij belangrijk is, waar wil ik mijn aandacht in mijzelf oprichten? Ik voel mijn lichaam, de adem in het lichaam, ik maak mijzelf zacht en glimlach dankbaar naar mijn hart.

• Ik strek me op en breng mijn vingers in het verlengde van mijn kruin en zo kom ik omhoog op mijn tenen en maak zo alle tenen wakker. Daarna breng ik de voeten op de grond, hou mijn armen hoog en buig naar achteren.

• Ik breng daarna mijn handen voor de borst en buig vanuit mijn heupen naar voren en buig zacht mijn knieën en laat me vooroverhangen, pak met mijn handen de bovenarmen beet, zodat mijn hoofd tussen mijn armen is. Ik wieg heel zacht van links naar rechts. De rug ontspant, het lichaam komt in balans.

• Ik til mijn hoofd in mijn nek met de armen op mijn hoofd en breng de aandacht in de toppen van mijn ellebogen en zo kom ik omhoog en strek nog een keer de zijkanten van het lichaam.

• Stevig sta ik op mijn beide voeten, die onder mijn heupen zijn en breng de handen voor mijn borst in namasté. Ik raak zacht en liefdevol met de duimen mijn borst aan en volg de in- en de uitademing precies zoals die vanzelf stroomt. Ik glimlach nogmaals naar mijn hart en ik maak contact met alle liefde in mijn hart.

En dan start ik mijn dag en ben ik al vergeten dat ik moeizaam mijn bed uit kon komen!

Surrender to what is. Say “yes” to live and see how live suddenly starts working for you rather than against you. Eckhart Tolle

Recente berichten

Yoga Blog - Tineke Gommans

Winter en het waterelement, onze oer-energie!

Vanuit de Chinese elementen leer zijn de meridianen van de nieren en de blaas als yin en yang paar betrokken bij de winter. Deze wintertijd duurt van ongeveer 7 november tot ongeveer 7 februari. Het element water hoort bij deze tijd. Dit is de tijd van het grote Yin, de verdichting en concentratie van de

Yoga Blog-Tineke Gommans

Is mediteren het willen hebben loslaten?

Ed Hoornik schreef het gedicht Hebben en Zijn. Op school stonden ze op het bord geschreven. Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn; Hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven, De ene werkelijkheid de andere schijn. Hebben is niets . Is oorlog. Is niet leven. Is van de wereld en haar goden zijn. Zijn is, boven

Yoga Blog - Tineke Gommans

Welke element overheerst bij jou?

Bijna eind augustus, langzaam voelen we hoe het najaar nadert. De zon staat lager en kleurt het eind van de dag in een warme romantische gloed. De lucht wordt vochtiger, je ruikt de warme geur van de aarde en bijna leggen de spinnen overal hun web overheen, alsof ze de wereld willen versluieren en aangeven

Yoga blog -Tineke-Gommans

Herfst 2021 en het element Metaal

Terwijl het een bijzondere tijd in de hele wereld is en wij ons beseffen hoe wij met elkaar verbonden zijn, gaan de jaargetijden gewoon door. Bij ons in Nederland betekent dit dat het nu herfst is. De bomen hebben prachtige tinten, de bladeren beginnen voorzichtig te vallen en het wordt kouder. De regen striemt soms

Deel

Categorieën

Nieuwsbrief

Scroll naar boven
Scroll naar top