Welke element overheerst bij jou?

Yoga Blog - Tineke Gommans

Bijna eind augustus, langzaam voelen we hoe het najaar nadert. De zon staat lager en kleurt het eind van de dag in een warme romantische gloed. De lucht wordt vochtiger, je ruikt de warme geur van de aarde en bijna leggen de spinnen overal hun web overheen, alsof ze de wereld willen versluieren en aangeven om langzaam van uit de warmte van de zomer weer naar binnen te keren.

Vanuit de Chinese gezondheidsleer begint de nazomer rond 7 augustus. De organen maag en de milt zijn betrokken bij deze periode van het jaar en het element aarde.

Wij in het westen zijn niet zo gewend om bewust met het ritme van de seizoenen te leven en te ontdekken wat dit voor ons betekent en wat belangrijk voor ons is om in balans te blijven. Natuurlijk bewegen wij mee, trekken we als het kouder wordt warmere kleding aan. Vinden wij het in de winter ook fijn om binnen te zijn en het gezellig te maken door kaarsen te branden en lekker een boek te lezen. Willen we in de zomer naar buiten en dit vieren met anderen, denk maar aan alle festivals die dan gehouden worden.

In de 5 elementenleer gaat de Chinese gezondheidsleer uit van de yin en yang meridianen die een paar vormen. De yang meridianen komen van boven (vanuit de hemel zou je kunnen zeggen) en de yin meridianen komen vanaf de aarde, beginnen beneden.

Bij ons overheerst vaak 1 element en dit kun je in jezelf  herkennen door de emoties die bij dit element horen, je kunt het ook de kernkwaliteiten noemen. Welke emoties heb jij het vaakst? Welke kernkwaliteiten herken jij in jezelf? En in welke jaargetijde voel jij jezelf het prettigst?

  • De meridianen die bij het voorjaar horen zijn gekoppeld aan de lever en de galblaas. Het element wat hierbij hoort is hout. Het hout wat ontkiemt in het voorjaar, waar weer groene blaadjes uit gaan groeien. Vernieuwing staat centraal.  Emoties of kernkwaliteiten die horen bij deze organen zijn creativiteit, innovatief zijn, veel ideeën hebben en deze ook tot resultaat kunnen brengen door doelgerichtheid en doorzettingsvermogen. Ook horen stemmingswisselingen, snel geïrriteerd zijn en woede bij dit element wanneer bijvoorbeeld plannen niet door kunnen gaan en ideeën niet tot uitvoer kunnen komen.

 

  • In de cyclus van de elementen komt na het hout het vuur, het vuur dat hout tot vuur verbrandt. Dan zijn we in de zomer beland de maximale yang tijd van het jaar. De organen hart en dunne darm horen bij deze tijd van het jaar. Het vuur wat warmte geeft, wat ons uitnodigt om naar buiten te gaan. De emoties of kernkwaliteiten zijn blijdschap, vreugde, tevredenheid en helderheid in het denken, praten en doen. Het hart is ook verbonden met de tong, een westers gezegde is: waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Wanneer het element vuur niet in evenwicht is komen de emoties vreugdeloosheid,  stress, ontevredenheid en rusteloosheid naar voren. Het enthousiasme kan omslaan naar fanatisme.

 

  • Na het vuur komt het element aarde, het hout wat verbrand is door het vuur zorgt nu voor een vruchtbare aarde. De aarde is onze thuishave, zij draagt en voedt ons. Zij is verbonden met de nazomer een overgangstijd, waarin de energie zich kan vernieuwen en de organen de milt en de maag verbonden zijn. De nazomer is een tijd van oogsten en bewaren en daarmee ook van bezinning en voorbereiding op de winter. Emoties of kernkwaliteiten die hierbij horen, zijn zorgzaamheid voor jezelf en ook voor anderen, verbondenheid, kalmte, stabiliteit, het kunnen ervaren en geven van grenzen, een goede balans tussen hoofd en buik. Wanneer het aarde element niet in balans is ontstaat er overmatig piekeren en zich zorgen maken of juist dwangmatig zorgen. Het denken slaat op hol om de zorgen over en voor materie.

 

  • De naar binnen gerichte krachten worden steeds sterker en na het element aarde volgt het element metaal. De natuur trekt zich ook terug in zichzelf, het wordt kouder, de warmte van de zomer is voorbij het is herfst.  Er ontstaat steeds meer yin. De organen die bij het metaal horen zijn de longen en de dikke darm. Wanneer je de levensfase van ons mensen vergelijkt met de 5 elementenleer, is dit ook de herfstfase van ons leven waarbij wij ons voorbereiden op onze ouderdom. Emoties of kernkwaliteiten die bij dit element horen zijn moed, wijsheid, verinnerlijking, orde, structuur en spiritualiteit. Maar ook verdriet, verstarring en depressie.

 

  • Na de herfst komt de winter, de meest diepe yin tijd van het jaar.
  • Het is de tijd van de slaap en het leven wat zich helemaal teruggetrokken heeft in de aarde. Het element water hoort bij deze tijd, de tijd waarin er uiterlijk stilstand is, maar diep in de aarde de transformatie plaats vindt. Het water dat in de diepte stroomt. In ons lichaam is het element water verbonden met de nieren en de blaas. De emoties of kernkwaliteiten zijn zachtmoedigheid, een sterke innerlijke kracht, uithoudingsvermogen, sensibiliteit. Er wordt wel gezegd stille wateren hebben diepe gronden, dat kan van de type mens waarbij dit element overheerst echt gezegd worden. Wanneer het element uit balans is komt angst naar voren, voorzichtigheid, minderwaardigheid en doelloosheid.

De mineralen en de zouten van het metaal zetten zich om in het water en daarmee wordt in het voorjaar weer het hout gevoed en zo is de cyclus rond.

Recente berichten

Yoga Blog - Tineke Gommans

Winter en het waterelement, onze oer-energie!

Vanuit de Chinese elementen leer zijn de meridianen van de nieren en de blaas als yin en yang paar betrokken bij de winter. Deze wintertijd duurt van ongeveer 7 november tot ongeveer 7 februari. Het element water hoort bij deze tijd. Dit is de tijd van het grote Yin, de verdichting en concentratie van de

Yoga Blog-Tineke Gommans

Is mediteren het willen hebben loslaten?

Ed Hoornik schreef het gedicht Hebben en Zijn. Op school stonden ze op het bord geschreven. Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn; Hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven, De ene werkelijkheid de andere schijn. Hebben is niets . Is oorlog. Is niet leven. Is van de wereld en haar goden zijn. Zijn is, boven

Yoga Blog-Tineke Gommans

Moeite om in de ochtend uit je bed te komen?

Herken je dat je verschillend wakker kunt worden? Soms actief en zin in de dag en een andere keer nog moe en geen zin om uit je bed te komen. Wanneer ik een dag heb dat ik me zwaar voel en in bed wil blijven, denk ik meestal eerst terug aan wat ik de dag

Yoga blog -Tineke-Gommans

Herfst 2021 en het element Metaal

Terwijl het een bijzondere tijd in de hele wereld is en wij ons beseffen hoe wij met elkaar verbonden zijn, gaan de jaargetijden gewoon door. Bij ons in Nederland betekent dit dat het nu herfst is. De bomen hebben prachtige tinten, de bladeren beginnen voorzichtig te vallen en het wordt kouder. De regen striemt soms

Deel

Categorieën

Nieuwsbrief

Scroll naar boven